,, ---
DOLAR 33,9673 0.24%
EURO 37,7268 0.27%
ALTIN 2.804,650,61
BITCOIN 1970985-0,17%
Yerli Uçak Gemisi Tasarımı DPO’da Şekilleniyor: 110 Kişilik Ekip Görev Başında
  • Times of Defence
  • Savunma
  • Yerli Uçak Gemisi Tasarımı DPO’da Şekilleniyor: 110 Kişilik Ekip Görev Başında

Yerli Uçak Gemisi Tasarımı DPO’da Şekilleniyor: 110 Kişilik Ekip Görev Başında

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü (DPO), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifi ile “milli uçak gemisi” tasarım çalışmalarına hız verdi. İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda faaliyet gösteren DPO, milli savunma projelerindeki tecrübesini bir kez daha ortaya koyuyor.

ABONE OL
Nisan 25, 2024 14:30
Yerli Uçak Gemisi Tasarımı DPO’da Şekilleniyor: 110 Kişilik Ekip Görev Başında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tersanenin Tarihçesi ve DPO’nun Rolü

İstanbul Tersanesi Komutanlığının kökleri, 1454’te Fatih Sultan Mehmet döneminde Haliç’te kurulan Tersane-i Amire’ye dayanmaktadır. 1999 Gölcük Depremi’nin ardından Pendik’e taşınan tersanede faaliyet gösteren DPO, 1997 yılında Türkiye’nin ilk milli deniz harp platformu olan MİLGEM Projesini hayata geçirmek amacıyla kuruldu. MİLGEM Proje Ofisi olarak başlayan birim, 2010 yılında Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü olarak adını değiştirdi.

MİLGEM ve İstif Sınıfı Fırkateyn Projeleri

DPO, MİLGEM Projesi kapsamında İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen ADA sınıfı korvetlerin tasarım ve entegrasyon faaliyetlerini başarıyla tamamladı. İstif Sınıfı Fırkateyn Projesi ile de ADA sınıfı korvetlerin üzerinde harekat ve manevra kabiliyetine sahip bir fırkateyn tasarımı geliştirilmeye başlandı. İlk gemi olan TCG İstanbul fırkateyni, yüzde 80 oranında yerli üretimle inşa edildi ve yüzde 100 yerli tasarımıyla dikkat çekiyor.

TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi Projesi

DPO’nun üzerinde çalıştığı diğer kritik proje ise “TF 2000 Hava Savunma Harbi Muhribi Projesi”dir. Bu proje, ülke hava savunmasını denizden başlatmayı ve yüksek taarruz ve hava savunma kabiliyetine sahip bir yüzer platform oluşturmayı amaçlamaktadır. TF-2000, ADA sınıfı korvet ve istif sınıfı fırkateynden farklı olarak bölge hava savunma harbi kabiliyetine sahip olacak.

Yeni Milli Uçak Gemisi Projesi ve 110 Kişilik Çalışma Grubu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifiyle, Deniz Kuvvetlerinin caydırıcılığını ve güç aktarım yeteneğini artırmak amacıyla “Milli Uçak Gemisi Projesi” başlatıldı. DPO’da yürütülen bu projede, İspanya Donanmasına bağlı Juan Carlos I gemisi model alınarak TCG Anadolu’dan daha büyük bir uçak gemisinin tasarımı yapılıyor.

Bu projede yer alacak gemi, yerli ve milli insanlı ve insansız hava araçlarının konuşlandırılmasını planlamaktadır. Havacılık sektöründe öne çıkan Baykar ve TUSAŞ firmalarıyla işbirliği içerisinde çalışmalar devam etmektedir. Fizibilite çalışmalarının yapıldığı yeni milli uçak gemisi için DPO bünyesinde 110 kişilik Uçak Gemisi Çalışma Grubu oluşturuldu. Çalışma Grubu, uzmanlık alanlarına göre alt gruplara ayrılarak konsept tasarım çalışmalarına başladı.

Teknolojik İlerlemeler ve Gelecek Perspektifi

DPO’nun çalışmalarıyla TF-2000 tasarımı ile yerli ve millilik oranının yüzde 85’e çıkarılması hedefleniyor. Bu, TF-2000’in Türkiye’nin en yüksek yerli ve millilik oranına sahip savaş gemisi olmasını sağlayacak. Halihazırdaki teknolojik gelişmeleri dikkate alarak, gemiden kalkış-iniş yapabilecek hava araçları ile pist geometrisinin belirlenmesine yönelik çalışmalar hızla ilerlemektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ